Ouder worden is geen lolletje, maar wel om te lachen!


Lachen heeft een positieve uitwerking op het geheugen van ouderen, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. Als mensen van rond de zeventig jaar naar een komische film kijken, maken ze daarna mindervan het stresshormoon cortisol aan.

De ouderen presteren daardoor beter bij geheugen- testen dan leeftijdsgenoten die niet naar humoristische beelden hebben gekeken. Die bevindingen hebben Amerikaanse wetenschappers gepresenteerd op de bijeenkomst Experimental Biology in San Diego.

Hersenactiviteit

Bij het onderzoek maakten twee groepen poefpersonen een uitgebreide geheugentest. De ene helft had eersteen komische film van twintig minuten bekeken, de andere groep kreeg de film niet te zien.

Vervolgens werd ook de aanmaak van het stresshormoon cortisol in kaart gebracht bij de de deelnemers aan het experiment. De leeftijd van alle proefpersonen lag rond de zeventig jaar.

Bloeddruk

Volgens hoofdonderzoeker Lee Berk bestaat er een verband tussen de aanmaak van cortisol en geheugen- prestaties van mensen. “Hoe minder stress je hebt, hoe beter je geheugen functioneert”, verklaart hij op nieuwssite Physorg.com.

“Humor zorgt voor een vermindering van de aanmaak van stresshormonen zoals cortisol die het geheugen verslechteren. Maar het leidt ook tot verlaging van de bloeddruk en stemmingsverbeteringen”, aldus Berk.

“Lachen is dus niet alleen een goed medicijn, het is ook een geheugenversterker die bijdraagt aan je levenskwaliteit.”

Bron: NU.nl/Dennis Rijnvis

Elke 30 seconden zie je een nieuwe strip (serie van 8)